Prof. Dr. Özlü: Verem hastalığının teşhisi kolay, tedavisi de var

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Verem, Türkiye’de Kontrol Altında”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” kapsamında yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye’de tüberküloz (verem) vakalarında sürekli bir azalma olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem hastalığı Türkiye’de kontrol altında. Vaka sayılarında sürekli düşüş yaşanıyor. Bu hastalık, akciğerlerde başlayıp vücudun diğer bölgelerine yayılabilen bir rahatsızlık. Teşhisi kolay ve tedavisi bulunuyor” dedi.

Verem hastalığının dünya genelinde hala önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, ilaca dirençli tüberküloz vakalarının artış gösterdiğine dikkat çekti. Ancak Türkiye’de son 20-30 yılda verem vakalarında sürekli bir düşüş trendi olduğunu belirtti.

Tüberkülozun belirtilerine de değinen Prof. Dr. Özlü, hastalığın bulaşıcı olduğunu ve teşhisinin balgam örneği ile konulabildiğini söyledi. Tedavide yüzde 100’e yakın başarı oranına ulaşılabildiğini belirten Özlü, hastaların düzenli takip ve tedavi altında tutulduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, verem hastalığının kontrol altında tutulması için insanların maske kullanımına ve hasta kişilerin dikkatli bir şekilde izolasyonuna önem vermeleri gerektiğini belirtti.

“Verem Tedavisi Etkili ve Başarılıdır”

Prof. Dr. Özlü, son olarak tüberküloz hastalığının tedavi edilebilir olduğunu vurgulayarak, günümüzde mevcut tedavilerle yüzde 100’e yakın başarı sağlandığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı verem savaş birimlerinin hastaları yakından takip ettiğini ve tedavilerin gözetim altında gerçekleştirildiğini belirtti.

Artık Türkiye’de verem kaynaklı ölümlerin büyük ölçüde azaldığını ve hastaların tedavi sürecinde sağlık ekipleri tarafından titizlikle takip edildiğini belirten Prof. Dr. Özlü, verem hastalığının kontrol altına alınmasında önemli bir başarı elde edildiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.