Uzmanlar uyardı: Alkol tüketimi için güvenli bir seviye yok

ABD’de Alkol Tüketimi Yılda Yaklaşık 100.000 Kanser Vakasından Sorumlu

Bir rapora göre, alkol tüketimi her yıl ABD’de yaklaşık 100.000 kanser vakasından ve 20 bin kanserden kaynaklı ölümden sorumlu. Kadınlarda meme kanseri ve sindirim sistemi kanserleri gibi birçok kanser türü için risk faktörü olan alkol, en az yedi farklı kanser türü ile doğrudan ilişkilendiriliyor.

DÜŞÜK TÜKETİM BİLE RİSK OLUŞTURABİLİYOR

Özellikle meme, ağız ve boğaz kanserlerinde, riskin günde bir veya daha az içki tüketiminde bile arttığı belirtiliyor. ABD Beslenme Kılavuzları’na göre, kadınlar için günde bir, erkekler için ise bir ila iki içki “sağlıklı sınırlar” olarak kabul edilse de bu miktarın bile kanser riskini artırabileceği vurgulanıyor.

Rapora göre, alkolün kanser riskini artırmasının dört ana nedeni bulunuyor: oksidatif stresi artırarak DNA ve proteinlere zarar vermesi, hormon seviyelerini değiştirerek özellikle meme kanseri riskini yükseltmesi, vücudun kanserojenleri emme hızını artırması ve toksik bir bileşik olan asetaldehite dönüşerek DNA’ya zarar vermesi.

ABD’de alkolle ilişkili kanserlerin en büyük yükünü kadınlarda meme kanseri oluşturuyor. Sadece 2019 yılında meme kanseri ile ilişkilendirilen 44.180 vaka, kadın meme kanseri vakalarının %16,4’ünü temsil ediyor.

ABD Sağlık Direktörlüğü, alkol tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yetişkin Amerikalıların yaklaşık yarısı alkol ve kanser arasındaki bağlantıyı bilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, alkolü birinci grup kanserojenler arasında sınıflandırıyor ve alkol ürünlerine kanser riski hakkında yeni uyarı etiketlerinin eklenmesi ve eğitim çabalarının artırılması gerektiğini öneriyor.

Related Posts

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.