T24 Dış Haberler
The Sun gazetesi bu hafta sonu Galler Prens ve Prensesi’nin bir çiftçi pazarında çekilmiş fotoğrafını yayımlarken, “Kate hakkında yayılan çılgınca komplo teorilerini durdurmak için bu kararı aldıklarını” söylemişti.
Gazetenin hedefi tutmadı. TikTok’ta 3.5 milyon defa izlenen bir videoda, “Bunun gerçekten Kate Middleton olduğuna inanıyor musunuz?” ifadeleri yer alıyor. Videoya gelen 2 binden fazla yorumdan birinde, “Kate değil. Hayııır” yazarken, bir diğerinde, “Kraliyet Ailesi’yle çok ilgilenmem bile ama o olmadığını anladım” yazıldı. 1.1 milyon izlenen bir başka TikTok paylaşımının başlığı ise “#katemiddleton nerede? Çünkü burada değil!”.
Kensington Sarayı’nın daha sonra üzerinden oynanmış olduğunu itiraf ettiği Kate ve çocukları fotoğrafını paylaşmasından 10 gün sonra Prenses hakkında internet üzerinde dolanan teoriler sadece artıyor.
Kate’in nerede olduğu ve bununla ilgili ortaya atılan teoriler, son günlerde sosyal medyanın en konuşulan başlıkları arasında. The Guardian’a verilen BrandMentions verilerine göre son 7 günde #whereiskate (Kate nerede), #katebodydouble (Kate’in dublörü) ve #katemiddleton hashtagleri sosyal medya ve internette 400 milyon kadar insana ulaştı.
Hashtahler tam 5 bin 400 farklı paylaşımda kullanılırken, sosyal medya platformlarında 2.3 milyon defa paylaşıldı.
Bu kadar spekülasyon, yalan haberlerin de hızla yayılmasına sebep oluyor. Örneğin Kraliyet Ailesi’nin önemli bir açıklama yapacağı haberi, böyle bir duyuru olmamasına rağmen birçok Türk basın kuruluşunda yer buldu.
İlk olarak TikTok’ta ortaya atılan bu sahte haber, sadece Türkiye’de değil birçok ülkede saman ateşi gibi yayıldı. Sahte haberin yayılması komplo teorilerini daha da ateşledi. Kate’in öldüğüne dair ortaya binlerce teori atıldı.
Teorilerin ancak Kate, Kraliyet Ailesi görevlerine döndüğü zaman yavaşlayacağı düşünülüyor.