Sinema-dizi oyuncusu, müzisyen Suzan Kardeş, baharın müjdecisi Hıdırellez için 32 yıldır sürdürdüğü kutlama geleneğini, uluslararası bir festivale dönüştürmek istediğini söyledi.
Suzan Kardeş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine bağlı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un katılımıyla düzenlenen Hıdırellez söyleşisine katıldı.
Söyleşi sonrasında Hıdırellez geleneğini anlatmak için 32 yıldır düzenlediği etkinliklere ilişkin açıklamada bulunan Kardeş, baharın ve bereketin müjdecisi Hıdırellez’i önemsediğini belirtti.
Çocukluğunun Kosova’da geçtiğini, tek camisi olan bir mahallede Müslümanlığı yaşattıklarını anlatan Kardeş, tüm zorluklarına rağmen Hıdırellez geleneğinin Balkanlar’da daha çok kutlandığını aktardı.
Kardeş, “Suzan’ın Hıdırellez Bahçesi” ismiyle 32 yıldır Hıdırellez kutlaması yaptığını, bu yıl ilk kez festival olarak düzenlenen “Suzan’ın Hıdırellez Festivali”ne katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
CSO Ada Ankara ve İstanbul’da bini aşkın kişinin katılımıyla düzenlenen festivalin gelecek yıllarda gelişerek devam etmesini isteyen Suzan Kardeş, şunları kaydetti:
“Bu kutlamanın ‘Suzan’ın Uluslararası Hıdırellez Festivali’ne dönüşmesini istiyoruz. Hıdırellez, dünyanın farklı coğrafyalarında yapılıyor. Ama bizim festivalimiz çok gerçekçi ve samimi. Hayallerimde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerin bu festivale dahil olması var. İnşallah olacağını ümit ediyorum. Gelecek yıllarda Hıdırellez festivallerinin pek çok ilde aynı anda kutlanmasını da planlıyorum. Hıdırellez’de insanların coşkuyla bir araya gelmesini, sohbetlerin çoğalmasını, çocukların bu geleneği öğrenmesini istiyorum. Hızır ve İlyas’ın dünyaya bereket dağıtmaya geldiği geceyi ben niye önemsemeyim, önemserim. Bunu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.”
Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp 2016’da sunduğu “Bahar Kutlaması: Hıdırellez” dosyası sonrası Hıdırellez’in UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildiğini anımsatan Kardeş, hayalindeki festival için de UNESCO’dan destek beklediğini ifade etti.
Hıdırellez’in, yeniden doğuş ve bayram anlamına geldiğini aktaran Kardeş, “O günün enerjisi farklı. Festival alanındayken ‘Yüzü gülmeyen insan var mı?’ diye soruyorum. Hiç olumsuz yorum almadım.” diye konuştu.