Kral karşıtı Thorpe hakkında hakkın senatodan kınama mesajı
2 mins read

Kral karşıtı Thorpe hakkında hakkın senatodan kınama mesajı

Avustralya’da Aborjin Senatör Lidia Thorpe’un ülkeye ziyarette bulunan İngiltere Kralı 3’üncü Charles’ın konuşmasına tepkisini kınayan karar tasarısı, Senato’da kabul edildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Lidia Thorpe’un 21 Ekim’de Kral 3’üncü Charles’a yönelik “Benim kralım değilsin! Burası senin toprağın değil!” sözleriyle tepki göstermesini kınayan karar tasarısı, Senato’da oylamaya sunuldu. Söz konusu sembolik karar tasarısı 12 “hayır”, 46 “evet” oyu ile kabul edildi.

Thorpe’un Kral Charles’a yönelik ifadelerinin ‘saygısızca’ olduğu kaydedilen kararda Aborjin senatörün parlamentonun kalan döneminde herhangi bir heyette temsilci olma hakkını kaybetmesi gerektiği belirtildi.

THORPE: CHARLES YİNE GELİRSE, YİNE AYNI ŞEYİ YAPACAĞIM

Thorpe, Senato’nun kararının ardından basına yaptığı açıklamada, Kral Charles’ın Avustralya’ya tekrar gelmesi halinde yine aynısını yapacağını ifade ederek, “Bu ülkede sömürgeleştirmeye direneceğim. Bu toprakların gerçek egemenlerine bağlılık yemini ediyorum. İlk halklar gerçek egemenlerdir. Rastgele bir kral gelip egemen olduğunu söyleyemez” diye konuştu. Senatonun karar tasarısı, sembolik özellik taşıyor. Tasarıyı onaylayan senatörler, kınadıkları kişinin görüşlerini kabul etmediklerini belirtmiş oluyor.

KRAL KARŞITI SİYASİLER

Bazı Avustralyalı siyasetçiler ve aktivistler monarşi karşıtıdır ve ülkenin bir cumhuriyet olması gerektiğini savunmaktadır.

Öne çıkan isimlerden bazıları şu şekilde:

LIDIA THORPE: Aborjin kökenli bir senatör ve eski Yeşiller üyesi olan Thorpe, monarşiyi sürekli olarak sömürgeci bir kurum olarak eleştirmiştir. Kral III.Charles’ın taç giyme töreni gibi olaylara karşı protestolara katılmış ve Aborjin hakları, toprak egemenliği ve tazminatlar gibi daha geniş meselelerle bağlantılı bir aktivizm yürütmüştü.

MATT THISTLETHWAITE: Çalışma Partisi milletvekili ve cumhuriyetle ilgili görevli bakan yardımcısı olarak, Thistlethwaite, monarşi ile bağların Avustralya’nın bağımsız kimliğiyle uyumsuz olduğunu savunmuştur. Tamamen Avustralya’yı temsil edecek bir devlet başkanına ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır​.

TANYA PLIBERSEK: Çalışma Partisi’nin kıdemli üyelerinden biri olan Plibersek, cumhuriyetçi görüşlere sahiptir ancak konunun saygılı bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etmektedir. Monarşinin modern Avustralya ile uyumlu olmadığını düşünmekte ve İngiliz monarşisini eleştirmek yerine, cumhuriyet lehine pozitif bir tartışma yürütmeyi savunmaktadır​.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir