Kefir, keten tohumu, ananas ölçülü tüketilmeli! ‘Fazlası zarar verebiliyor’

Bireysel Beslenme Alışkanlıkları Önemli

Yaz mevsimi geldiğinde, birçok insan fazla kilolardan kurtulma yolunu aramaya başlar. Ancak bu süreçte yapılan en büyük hatalardan biri, sadece tartıdaki kiloyu önemsemektir. Uzmanlara göre, sağlıklı bir şekilde formda kalmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken şey kilo değil, vücuttaki yağ miktarıdır. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Beslenme alışkanlıkları kişiye özeldir” diyerek, hızlı kilo kaybı vaat eden popüler diyetlerin uzun vadede motivasyonu azaltabileceğini ve vücut sağlığını riske atabileceğini belirtiyor. Doğru ve dengeli beslenme planı nasıl olmalı? Gerçekten yağ yakımını destekleyen hangi besinler vardır? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “kilo verme sürecinde bireysel farklılıkların dikkate alınması gerektiğini” vurguluyor.

Doğru Yağ Oranı Önemli

Mevsim geçişlerinde özellikle yaz aylarında hızlı kilo verme isteği artabilir. Fakat bu süreçte yapılan en büyük hata, hızlı sonuç vaat eden popüler diyetlere yönelmektir. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’a göre, kilo verme sürecinde sadece tartıda görülen rakama odaklanmak yanlış bir yaklaşımdır. Gerçek hedefimiz vücuttaki yağı azaltmaktır. Çünkü sürdürülebilir sağlık, doğru yağ oranına sahip olmakla mümkündür.

Porsiyon Kontrolü ve Su Tüketimi Önemli Adımlar

Kilo kontrolünde ilk adım porsiyonların dikkatli ayarlanmasıdır. Dursun, her öğünden önce içilen 300 ml suyun bile bu süreçte etkili bir destekçi olduğunu belirtiyor: “Yemek öncesi su içmek hem tokluk hissi verir hem de vücudu yağ yakımı için hazırlar. Ayrıca düzenli öğün saatleri ve kontrollü porsiyonlar, metabolizmanın ritmini düzenler.”

“Kefir, Keten Tohumu, Ananas Ölçülü Tüketilmeli!”

Kilo verme sürecini destekleyen bazı besinler mucizevi etkilere sahip olabilir ancak her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan dozajı kişiye özel ayarlanmalıdır: “Kefir çok değerli bir besindir fakat yaş ve sağlık durumuna göre günlük tüketim miktarı değişmelidir. Aynı şekilde keten tohumu ve ananas gibi yağ yakımını destekleyen besinlerin ölçülü tüketilmemesi durumunda zararlı olabileceğini unutmayın.”

Hazırlama ve Pişirme Şekline Dikkat Edin

Yapılan diğer yaygın bir hata da pişirme yöntemlerinin göz ardı edilmesidir. Dursun, özellikle yağ kullanımı konusunda şu uyarıda bulunuyor: “Sadece tereyağı değil, margarin gibi yağlar da dikkatli tüketilmelidir. Çünkü her tatlı kaşığı yağ, yaklaşık 45 kalori içerir. Yağın çeşidi kadar miktarı da önemlidir.”

Akdeniz Diyeti Herkes İçin Uygun mu?

Kapsayıcı ve dengeli yapısı nedeniyle Akdeniz tipi beslenme genellikle önerilen bir modele sahiptir. Ancak Uzman Diyetisyen Dursun, bu yaklaşımın bile kişisel ihtiyaçlara göre uyarlanması gerektiğini belirtiyor: “Akdeniz diyeti dengeli ve sağlıklı bir modeldir fakat gıda intoleransı veya özel sağlık durumu olan bireylerde bu model kişiselleştirilmelidir.”

Yaza Hazırlık İçin Örnek Günlük Beslenme Planı:

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’dan, 2-3 gün boyunca uygulanabilecek örnek bir “yaza hazırlık” beslenme planı:

Sabah:

– Chia tohumlu puding (önceden hazırlanmış)

Öğle:

– 2 halka taze ananas

– 2 yemek kaşığı yoğurt

– 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Ara Öğün (15:30):

– 100 ml kefir

– 2 tam ceviz

Akşam:

– Izgara tavuk göğsü (el büyüklüğünde)

– Haşlanmış mevsim sebzeleri veya zeytinyağlı enginar

Gece:

– Beyaz çay + maden suyu karışımı

Bu planın sadece sağlıklı ve yetişkin bireyler için kısa süreli (2-3 gün) bir detoks amaçlı uygundur.

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.