Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

SASAD’ın 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı HAVELSAN’da Gerçekleştirildi

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı HAVELSAN’da gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, yaptığı konuşmada, geçen yıl savunma ve havacılık sanayisi ihracatının, NATO ve hizmet ihracatları dahil olmak üzere yüzde 29 artışla 7,1 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attığını belirtti.

Haluk Görgün, şirketlerin uluslararası işbirliği faaliyetleri ve temasları sayesinde dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldiğine dikkat çekerek, geçen yıl 180 ülkeye ürün ihraç ettiklerini ve Savunma ve havacılık ihracatlarının Mart 2025’te 884 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. Sektörel ihracatın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 72 artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını da vurguladı.

“Ana Yüklenici Firmalar ‘Koçluk’ Yapsın”

Görgün, ihracatın önündeki anahtarın, küresel ölçekte dünya pazarında yer alan çeşitli şirketlerle beraber çalışabilmek olduğunu belirterek, “Ana yüklenici firmaların, küçük ölçekli firmalara ‘koçluk’ yaparak destek olmalarını ve sektörde rekabet edebilmeleri için teknolojik bağımsızlığı sağlamalarını beklediklerini” söyledi.

Görgün, Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolarlık destek verdiklerini ve bu kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacaklarını belirtti.

Start-up Firmalarına Fuarlara Bedelsiz Katılım Desteği

Savunma Sanayii Başkanı Başkan Görgün, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı’ndan sertifika alan firmaların uluslararası fuarlara katılımlarını yüzde 60-80 oranında desteklediklerini, bu uygulamayı IDEF 2025’te de devam ettireceklerini aktardı.

Yeni bir program olan “EYDEP Kuluçka” ile start-up firmaların uluslararası fuarlara bedelsiz katılımlarını destekleyerek ihracatta rol almalarını teşvik ettiklerini belirten Görgün, SSB Finansal Kiralama Destek Programı ile savunma sanayisinde faaliyet gösteren üretici işletmelere makine ve teçhizat için finansman desteği sağladıklarını ifade etti.

“Adımızı Bir Kere Kapıdan Atmak Önemli”

Görgün, Türk şirketlerinin adım attıktan sonra kolay kolay vazgeçmediğini vurgulayarak, “Hedeflerimize ulaşabilmek ve geleceğe en güçlü şekilde hazırlanabilmek için proaktif davranarak doğru zamanda doğru teknolojilere yatırım yapmamız gerekiyor” dedi. Devletten devlete satış ve finans desteği gibi konularda düzenlemelerin etkinleştirilmesi gerektiğine değinen Görgün, işbirliği yapılacak ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üreterek dış taleplere cevap verebilecek üretim kapasitesine erişimi hedeflediklerini belirtti.

Related Posts

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemler 4 aşamada yapılıyor.

Çiftçilere 6,7 milyar liralık destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 milyar 669 milyon 644 bin 111 lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Bakan Şimşek, Washington’da yatırımcılarla buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America’nın ayrı ayrı düzenlediği yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisine dair güncel gelişmeler ve gelecek dönem perspektifine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

İTO: İstanbul’daki ticari yapılar acilen güçlendirilmeli

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem için ticari yapıların bir an evvel güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Türkiye otomotiv endüstrisinde hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 535 milyon 907 bin dolar oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir