Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’







Ankara’da İshal Salgını Alarm Veriyor

Ankara’da İshal Salgını Yurttaşları Endişelendiriyor

Ankara’da il genelinde ishal salgını iddiaları yurttaşları ve sağlıkçıları alarma geçirdi. Hastaneler ve sağlık ocaklarına ishal şikayetiyle gelen hastaların fazlalaşması dikkat çekti. Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, bu tür bir salgın durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini Cumhuriyet’e anlattı. Ankara’da hem hastanelere hem de aile hekimlerine ishal şikayetiyle gelen çok sayıda hastanın olduğunu söyleyen Nehir, “Yalnızca ishal şikayetiyle değil, üst solunum yoluyla birlikte (öksürük, hapşırık gibi) şikayetler de seyrediyor” dedi. Bu tür durumlar için acil müdahale gerektiğini belirten Nehir, hastalığın sudan kaynaklanmış olabileceğine işaret etti.

Yüksek Sıcaklık Vakaları Tetikleyebilir

Yüksek sıcaklıkların bu vakaları artırdığına dikkat çeken Nehir, “Bu tip vakalar yaz aylarında daha sık görülür. Temizlik ve hijyen zorlaşır, sularda sıkıntılar yaşanabilir. Hava sıcaklıklarının yüksek olması süreci olumsuz etkileyebilir” açıklamasında bulundu. Nehir, “Yaz aylarında meyve ve sebzeleri pişirmeden yalnızca yıkayarak tüketiyoruz. Mikropların varlığı ve yeterince ısınmamış olmaları durumunda etkilenebiliriz” dedi. Hastalıktan korunma yöntemlerini sıralayan Nehir, şunları belirtti:

  • Yiyeceklerin hazır suda yıkanması gereklidir.
  • Musluk sularından içilmemelidir.
  • Toplu alanlarda tuvalet kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Hijyen kurallarına evde de dikkat edilmelidir.
  • Yaşlılar, gebeler ve çocuklar özellikle hassas gruplardır.
  • Günlük su tüketimi artırılmalıdır.

Nehir, “Bu önlemler alındığında ishal vakalarının azaltılacağını ve hastalığın kontrol altına alınabileceğini” vurguladı.


Related Posts

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.