BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

BM DÜNYA EKONOMİK DURUMU VE BEKLENTİLER (WESP) 2025 RAPORU YAYINLANDI

Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapor, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkındaki önemli beklentilere ışık tutuyor.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 3 büyüme kaydettiği tahmin ediliyor. 2025 ve 2026 yıllarında ise sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

2025 yılı için enflasyonun yüzde 43,9, 2026 yılı için ise yüzde 21,6 olacağı tahmin edilen raporda, enflasyondaki düşüşle birlikte para politikasında hafif bir gevşeme beklendiği belirtiliyor.

Raporda, hükümetin enflasyonu düşürmek amacıyla aldığı mali önlemlerin bu yıl mali açığı azaltacak ve enflasyon baskılarını hafifleteceği öngörülüyor.

KÜRESEL EKONOMİK BEKLENTİLER

WESP raporunda, küresel ekonomik büyümenin bu yıl geçen yıla benzer şekilde yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor. 2026 yılında ise bu oranın yüzde 2,9’a çıkması bekleniyor.

Raporda, küresel ekonominin çeşitli şoklara karşı dirençli olduğu vurgulanıyor ancak büyümenin zayıf yatırımlar, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri nedeniyle sınırlı kaldığı ve salgın öncesi dönemdeki yüzde 3,2’lik ortalamanın altında kaldığı belirtiliyor.

Küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği ifade edilen düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin yanı sıra, jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri gibi riskler nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Rapora göre, ABD’de ekonomik büyümenin geçen yılki yüzde 2,8’den bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği, Avrupa Birliği’nde ise büyümenin yüzde 1,3 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme öngörülüyor.

PARASAL GENİŞLEMENİN DEVAM EDECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Raporda, küresel ticaretin 2025 yılında yüzde 3,2 büyüyerek ivme kazanması beklenirken, ticari gerilimler, korumacı politikalar ve jeopolitik belirsizliklerin risk oluşturduğu vurgulanıyor.

2024’te yüzde 4 seviyesinde olan küresel enflasyonun 2025 yılında yüzde 3,4’e gerileyeceği, enflasyon baskılarının azalmasıyla birlikte merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde gıda enflasyonunun yüksek seyrettiği belirtilen raporda, bu durumun düşük gelirli ülkelerde gıda güvensizliğini artırabileceği ve devam eden enflasyonun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek yoksulluğu artırabileceğinin altı çiziliyor.

Raporda, borç, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi küresel krizlere karşı çok taraflı eylem çağrısı yapılıyor ve parasal genişlemenin tek başına yeterli olmayabileceği vurgulanıyor. Hükümetlerin temiz enerji, altyapı, sağlık ve eğitim gibi alanlara yatırım yaparak büyümeyi ve eşitsizlikleri azaltmayı hedeflemesi gerektiği ifade ediliyor.

Related Posts

Bahçeli’nin hemşehrileri dert yandı: Kira, gıda, fatura… Geçinemiyoruz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde vatandaşlar hayat pahalılığından yakındı. Bir vatandaş, “Geçinemiyorum, bir yerden bir geçimim yok, yardın eden yok. Ekmeği bazen fırıncı veriyor” derken; başka bir vatandaş ise “Geçinmenin imkanı yok, geçinemiyoruz …

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ağır sözler: ‘Çok aptal ve inatçı’

ABD Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv Başkanı Powell’ın faiz politikalarını sert şekilde eleştirdi. Trump, ekonominin iyi durumda olduğunu savunarak faiz indirimlerinin gerekli olduğunu vurguladı. Kongre’nin bu konuda harekete geçmesini beklediğini belirtti.

Havalimanı sektöründe faaliyet gösteren dev firmadan iflas başvurusu!

Almanya’da faaliyet gösteren havalimanın gözde şirketi Aviapartner Düsseldorf resmen iflas etti. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti olan Düsseldorf Havalimanı’nda kritik bir gelişme yaşandı. Uluslararası havalimanında bulunan yer …

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara 20 milyon avro yardım

AB Komisyonu, Türkiye’deki sığınmacılara yönelik yeni insani yardım sunulacağını açıkladı. Toplam 20 milyon avroluk insani yardımın Türk makamları ile yakın işbirliği içinde ülkede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları aracılığıyla verileceğine …

İTO Başkanı Avdagiç’ten ekonomiye 3 maddelik yol haritası

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yüksek finansman maliyetleri, TL’nin aşırı değerlenmesi ve ihracatın düşüş trendine dikkat çekerek kısa vadede üretimi ve dış satımı canlandıracak 3 maddelik öneri sundu. “İhracattaki sıkıntıları kaldıracak güce sahibiz” diyen Avdagiç, politika yapıcılara da “Yatırım kabiliyetimizi artıracak adımlar hızla atılmalı.” çağrısında bulundu:.

ABD doları, 14 Mayıs’tan bu yana ilk kez bu seviyeyi gördü!

Bir süredir düşüşte olan ABD doları Japon yeni karşısında 14 Mayıs’tan bu yana ilk kez 147,00 seviyesini gördü.