Evrenin derinliklerinde gizemli kozmik patlama

Araştırmalara göre en olası açıklama, orta kütleli bir kara deliğin bir beyaz cüceyi parçalayarak yok etmesi olabilir. Bu olay sonucunda yüksek hızlı bir madde jetinin oluştuğu ve bu jetin şans eseri Dünya’ya doğru yönlendiği düşünülüyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Brendan O’Connor, “EP240408a, farklı astronomik olayların bazı özelliklerini taşıyor ama hiçbirine tam olarak uymuyor” diyerek olayın olağan dışı doğasını vurguluyor. Bilim insanlarına göre, bu ya çok nadir görülen bir olay ya da tamamen yeni bir kozmik fenomen olabilir.

Patlama, ilk 10 saniye boyunca yumuşak X-ışınlarında parlama yaptı, ardından dört gün boyunca sabit bir ışık yayarak hızlı bir şekilde sönümlendi. Bu durum, onu gama ışını patlamalarından daha uzun ama diğer bilinen kozmik olaylardan daha kısa bir hale getiriyor.

En ilginç noktalardan biri, güçlü bir X-ışını emisyonu üretmesine rağmen hiçbir radyo sinyali yaymaması oldu. Genellikle, bu tür parlak X-ışını olaylarının belirgin radyo emisyonları olması beklenirken, EP240408a hiçbir radyo dalgası üretmedi. O’Connor, “Bu kadar parlak bir olayda güçlü radyo dalgaları beklerdik ama burada hiçbir şey yok. Bu gerçekten tuhaf” diyerek olayın gizemini vurguluyor.

Bilim insanları, bu olağandışı patlamanın bir “gelgit bozulma olayı” (TDE) olabileceğini düşünüyor. TDE’ler, kara deliklerin yıldızları yutarken oluşturduğu güçlü ışık parlamalarıdır. Ancak, TDE’lerde genellikle güçlü radyo emisyonları görülürken EP240408a’da bu izler henüz bulunamadı.

Uzmanlara göre, radyo dalgalarının yayılması yüzlerce veya binlerce gün sürebilir. Eğer ilerleyen gözlemler radyo emisyonları tespit ederse, olayın kesin olarak bir TDE olduğu anlaşılacak. Ancak radyo dalgaları hiç ortaya çıkmazsa, bu tamamen yeni bir tür gama ışını patlaması veya keşfedilmemiş bir kozmik fenomen olabilir.

Bu gizemli patlama, Einstein Probe tarafından keşfedildikten sonra birçok farklı teleskopla incelendi. NuSTAR, Swift, Gemini, Keck, Dark Energy Camera (DECam), Very Large Array (VLA), Australia Telescope Compact Array (ATCA) ve NICER gibi teleskoplar olayın farklı dalga boylarını analiz etti.

Ancak, tüm bu gözlemler EP240408a’nın ne olduğu konusunda net bir sonuç sunamadı. Şu an en güçlü ihtimal beyaz bir cücenin kara delik tarafından parçalanması olsa da bilim insanları bu gizemi çözmek için daha fazla veri toplamayı bekliyor.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Apple’dan iPhone çipli, uygun fiyatlı MacBook geliyor

Son olarak Macbook Air M4 modeli ile piyasada sağlam bir yer edinen Apple, fiyatı daha düşürecek modeller ile bu istikrarını devam ettirmeyi hedefliyor.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.