Faiz kararı sonrası merak edilen soru yanıt buldu! Kredi çekmek mantıklı mı?

Merkez Bankası Faiz İndirimi Sonrası Kredi Faizleri Ne Olacak?

Merkez Bankası’nın politika faizindeki 250 baz puanlık düşüş, kredi faizlerini merak konusu haline getirdi. Enflasyon düşüşünü ne zaman göreceğiz? Faiz indirimiyle birlikte kredi kullanımı mantıklı mı? Konuyla ilgili iki uzman canlı yayında soruları yanıtladı. İşte detaylar…

Vatandaşların Cebine Yansıyacak Etkiler

CNN Türk’te yapılan canlı yayında konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, vatandaşların cebine yansıyacak etkileri şu şekilde açıkladı: “Konut ve taşıt almayı düşünenler için hala kredi maliyetleri yüksek. Bu yüzden, eğer acil bir ihtiyaç yoksa konut ve taşıt alımlarını ileri bir tarihe bırakmak daha uygun olacaktır. İkinci yarıdan itibaren daha uygun politika faizlerini görmeye başlayacağız.”

Enflasyon ne zaman düşecek, rahat nefes alabilecek miyiz? Enflasyonun iki kaynağı bulunmaktadır: arz ve talep. Arz kaynaklı enflasyon pandemi döneminde artmıştır. ÜFE fiyatları, TÜFE’ye oranla daha yüksek seviyededir. Üreticiler artık enflasyon konusunda endişeli değil. Yakın gelecekte, maliyeti düşük malların artık daha fazla tercih edileceğini göreceğiz.

Talep kaynaklı enflasyon var mı? Emekli maaşları, memur maaşları, asgari ücret artışları belirlendi. Bu artışlar enflasyondan etkilenmedi ancak geçmişte verilen refah payı artışı gerçekleşmedi. En önemli sorunumuz ise yüksek fiyatlar. Eğer yüksek fiyat uygularsak ve bir malın üretim maliyetiyle alakalı bir enflasyon yoksa, bütün mallara gereksiz yere yüksek fiyatlar koyarsak, bu fahiş fiyat olarak nitelendirilir. Bu durumu birim olarak hesaplamamız gerekir.

Kira fiyatlarındaki %58.51’lik artış kabul edilemez seviyede. Yıllık enflasyonumuz %44 iken, kira artışı %58. Asgari ücret artışı %30 iken kira artışı %58. Birkaç kaleme bağlı olarak enflasyonist sorunlarımız var. Şu anda Türkiye’nin fahiş fiyatlarla karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.

Prof. Dr. Abdulkadir Develi: Temkinli Duruş Devam Edecek

Prof. Dr. Abdulkadir Develi, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası, temkinli bir duruş sergilemeye devam edeceğiz. Beklenmedik durumlar meydana gelirse, gerekli müdahaleleri yapacağız.” Mart ayına kadar temkinli bir duruş sürecek.

Enflasyonla İlgili Beklenti

Enflasyon rakamlarının %20’nin altına inmesi gerekiyor. Aralık ayında enflasyonun %1-1.5 bandında seyretmesi ve mart ayından sonra %1’in altına inmesi durumunda halkın güveni artacaktır.

Related Posts

Akaryakıtta fiyat değişti: Motorine zam geldi

Motorin fiyatlarına 1 lira 16 kuruşluk zam geldi. Zamlı fiyatlar bugünden itibaren pompalara yansıdı. Brent petrol fiyatındaki dalgalanma, iç piyasada akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel motorin ve benzin fiyatları belli oldu.

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde tarifeler değişti

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.

Rusya ve ABD’den peş peşe BRICS açıklaması geldi: Trump tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’i destekleyen ülkelere ekstra 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken Rusya tarafından da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalıştığını belirtti. İki ülkenin tutumlarının ticaretteki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu ve bankanın yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kaldığını söyledi.