G7 ülkeleri: Küresel ekonomide “aşırı dengesizlikler” ele alınmalı

G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Küresel Ekonomide Dengesizlikleri Ele Almayı Kararlaştırdı

G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, küresel ekonomide “aşırı dengesizliklerin” ele alınması ve makro temellerin güçlendirilmesi gerektiğini belirttiler.

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Kanada’da düzenledikleri toplantının ardından ortak bir bildiri yayımladılar.

Söz konusu bildiride, çok sayıda karmaşık küresel zorluk karşısında ortak politika hedeflerinin sürdürülmesi konusunda kararlı oldukları vurgulandı.

Ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliğin yüksek olduğuna ve küresel büyüme üzerinde baskı yarattığına işaret edilen bildiride, “Ekonomi politikalarındaki belirsizliğin zirve yaptığı dönemden bu yana azaldığını kabul ediyoruz ve daha fazla ilerleme kaydetmek için birlikte çalışacağız.” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, sürdürülebilir olmayan küresel makro dengesizliklere ilişkin endişelerin de paylaşıldığı belirtilerek, “Bu bağlamda, potansiyel küresel etkiler göz önüne alındığında, aşırı dengesizliklerin ele alınması ve makro temellerin güçlendirilmesi gereğinin altını çiziyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

İyi işleyen finansal piyasaların sürdürülmesi konusunda kararlı oldukları aktarılan bildiride, “Artan belirsizliğin ekonomi ve finansal istikrar için etkileri olabileceğini kabul ediyoruz. Bu konuları yakından izlemeye ve istişare etmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Bildiride, piyasa dışı politika ve uygulamaların dengesizlikleri nasıl artırdığı, kapasite fazlasına nasıl katkıda bulunduğu ve diğer ülkelerin ekonomik güvenliğini nasıl etkilediğine dair ortak bir anlayışa ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, aynı kurallara uymayan ve şeffaflıktan yoksun olanların neden olduğu zararı ele almak için eşit bir oyun alanının ve geniş çaplı koordineli bir yaklaşımın önemi vurgulandı.

Ayrıca bildiride, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden savaşı kınanarak, ateşkes sağlanması için süren çabaların memnuniyetle karşılandığı, ateşkesin sağlanamaması halinde ise yaptırımları daha da artırmak gibi tüm seçeneklerin değerlendirilmeye devam edileceği kaydedildi.

Related Posts

Sinop’ta Turizm Master Planı Toplantısı Gerçekleştirildi

Sinop’ta düzenlenen TR82 Bölgesi Master Turizm Planı toplantısında, kentin turizm potansiyeli ve kalkınma hedefleri ele alındı. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve yerel yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, yatırımcı beklentileri ve gelecek projeler hakkında bilgi verildi.

‘Gençlik Seferberliği’ 3 ödüle değer görüldü

İngiltere merkezli The Green Organization tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve dünyada kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin değerlendirildiği en prestijli platformlardan olan International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmeliyet Ödülleri) 2025 yılı kazananları açıklandı.

Rekabet Kurulu’ndan Google’a 355,1 milyon TL ceza

Rekabet Kurulu Google’a ceza kesti. Kurul, Google’a yükümlülüklere aykırılıktan 355,1 milyon TL ceza verdi.

Zara, Mr DIY ve D&P marka ürünler yasaklandı: Bakanlık toplatıyor

Ticaret Bakanlığı, 9 Temmuz 2025 tarihli bildirimiyle çeşitli ürün gruplarına ait bazı ürünlerin güvensiz bulunarak piyasadan toplatıldığını duyurdu. “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi”ne yapılan bildirimlere göre, dört farklı ürün piyasada tüketicilere zarar verebileceği gerekçesiyle arzı yasaklandı ve toplatma kararı alındı.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.