Google’dan Kanada’ya 70 Milyon Dolarlık Dijital Medya Ödemesi!

Google, Kanada’daki Medya Kuruluşlarına 100 Milyon Kanada Doları Ödeme Yaptı

ABD merkezli teknoloji devi Google, Kanada’daki dijital medya kuruluşlarına 100 milyon Kanada doları (yaklaşık 70 milyon ABD doları) ödeme yaptı.

Google ve Kanada Gazetecilik Kolektifi Anlaşması

Google, Çevrimiçi Haberler Yasası’ndan muaf tutulmak amacıyla, Kanada Gazetecilik Kolektifi aracılığıyla medya kuruluşlarına ödeme yapmayı kabul etti. Şirket, fonların dağıtımı için federal düzeyde kurulan, kar amacı gütmeyen Kanada Gazetecilik Kolektifi’ne toplamda 100 milyon Kanada doları aktardı.

Bu kolektif, bağımsız yayıncılar ve yayın kuruluşları tarafından Mayıs 2024’te kuruldu ve dijital medya platformlarının gazetecilik içeriklerini haksız bir şekilde kullanmasını önlemek için faaliyet gösteriyor. Aralık ayında yapılan açıklamaya göre, fonların ilk kısmı Ocak ayı sonuna kadar medya kuruluşlarına dağıtılacak.

Çevrimiçi Haberler Yasası: Bill C-18 Nedir?

Kanada’da yasalaşan Bill C-18 olarak bilinen Çevrimiçi Haberler Yasası, dijital platformların Kanadalı haber içeriklerini kullanmaları durumunda medya kuruluşlarına ödeme yapmalarını şart koşuyor. Yasa, Meta ve Google gibi dev şirketleri kapsıyor.

Google, başlangıçta Meta’nın izinden giderek Facebook ve Instagram platformlarında Kanadalı haber içeriklerini engelleme tehdidinde bulunsa da, nihayetinde ödeme yapmayı kabul etti. Anlaşma, Bill C-18’in yürürlüğe girmesinden sadece üç hafta önce sağlandı.

Gazetecilere ve Yayıncılara Nasıl Ödeme Yapılacak?

Kanada Gazetecilik Kolektifi tarafından yapılan açıklamaya göre, tam zamanlı çalışan bir gazetecinin yıllık çalışma süresinin 2 bin saat olduğu varsayımıyla uygun yayıncılar, her bir gazeteci için 13 bin 798 dolar ödeme alacak. Yayın kuruluşları ise bu tutarın her çalışan için 6 bin 806 dolarını alabilecek.

Kanada Mirası Departmanı yetkilileri, küçük çaplı basın ve dijital platformların her gazeteci için yaklaşık 17 bin dolar alabileceğini belirtti. Bununla birlikte, Kanada hükümeti, devlet destekli medya kuruluşları olan Kanada Yayın Kurumu (CBC) ve diğer büyük yayın kuruluşlarının alabileceği ödeme miktarına üst sınır koydu.

Meta Ödeme Yapmaktan Kaçındı

Google’ın aksine, Meta Kanada’da herhangi bir ödeme yapmayı reddetti. Meta, Kanadalı haber içeriklerini Facebook ve Instagram platformlarında engelleyerek Çevrimiçi Haberler Yasası’ndan etkilenmemeye çalıştı. Bu hamle, Kanada’daki gazetecilik sektörü üzerinde ciddi tartışmalara yol açtı.

Google’ın ABD’deki Hareketleri

Google, geçen yıl Nisan 2024’te, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki haber sitelerine bağlantıları bazı kullanıcıların arama sonuçlarından kaldırmaya başladı. Bu hamle, eyalet meclisinin, Google’ın haber içeriklerine bağlantı vermesi karşılığında medya şirketlerine ödeme yapmasını zorunlu kılacak bir yasa tasarısını geçirmesi durumunda alınacak bir önlem olarak değerlendirildi.

Google, Kaliforniya’daki gazetecilik sektörüne destek amacıyla 110 milyon dolarlık bir ödeme planladığını duyurdu. Ancak bu ödeme, “vergi mükelleflerin de katkıda bulunması gerektiği” şartına bağlandı. Ekim ayında yapılan açıklamada, eyalet hükümetiyle Google arasındaki bazı önemli maddelerin hala çözüme kavuşturulmadığı belirtildi.

Related Posts

Apple’dan iPhone çipli, uygun fiyatlı MacBook geliyor

Son olarak Macbook Air M4 modeli ile piyasada sağlam bir yer edinen Apple, fiyatı daha düşürecek modeller ile bu istikrarını devam ettirmeyi hedefliyor.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.

OPPO Find X9 serisinde radikal değişiklik

Güvenilir kaynak Digital Chat Station’dan alınan bilgilere göre, Find X9, X9 Plus ve X9 Pro modelleri, önceki nesillerdeki hafif kavisli mikro dört kavisli ekranlardan vazgeçiyor. Bunun yerine, 1.5K çözünürlüğe sahip, yuvarlak köşeli ve LIPO …