‘Halkın durumu 2001’den kötü’

Türkekonomisini batıran, siyasi konjonktürü altüst eden ve AKP’ye 23 yıllık iktidarının da önünü açan 2001 krizi sırasında Halkbank Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Yenal Ansen, krizin yaşandığı 5 günü SÖZCÜ’ye anlattı. Ansen, o dönemde kamu bankalarının elinin kolunun bağlandığını belirtirken, yabancı yatırımcıların paralarını IMF desteğiyle alıp gittiğini, bütün yükün yerli yatırımcılara kaldığını söyledi.  Türkiye’de halkın şu an 2001’den daha kötü durumda olduğunu belirten Ansen’in anlatımıyla 2001 krizinin 5 gününde şunlar yaşandı:

19 Şubat Pazartesi: Fırtına öncesi tüm piyasalarda sallantı başladı. Merkez Bankası, özel bankalara 7.6 milyar dolar sattı.  Borsa düştü, gecelik faiz yüzde 45, repo yüzde 500-750 oldu. Kamu ve Fon bankalarına para verilmiyordu.

20 Şubat Pazartesi: Gecelik faiz yüzde 500’e, repo faizi yüzde 3.000’e yükseldi. Özel bankalar dövize hücum ediyor, kamu bankalarındaki fonlarını da istiyorlar. Hazine IMF baskısıyla yabancı fonlar zarar görmesin diye vade sonunu bekliyor, döviz kurunu yükseltmiyor.

21 Şubat Pazartesi: Merkez sabah piyasaya para vermedi. Gecelik faiz yüzde 7.500’e yükseldi. Özel bankalar 3 milyar dolar döviz topladı. 670 bin lira olan dolar 1 milyonu aştı. Ateşi söndürmek ve kamu bankalarının elini rahatlatmak için swap talebiyle Hazine’yi, Merkez Bankasını arıyoruz, telefonlar kapalı.

22 Şubat Pazartesi: Hazine’de vade günü, yabancıya paraları ödendi, TL’leri döviz yapıp Türkiye’den gittiler. Sabit kur bitti, dalgalı kura geçildi. Moody’s not düşürdü.

23 Şubat Pazartesi: Öğlen saat 13.00’te kamu bankalarına swap yasağı nihayet kaldırıldı. Gecelik faizler yüzde 400-800 aralığına, repolar yüzde 1.325’e indi. Resmi dolar kuru 1.072 TL, serbest piyasada 850-900 TL. Merkez Bankası Başkanı (Gazi Erçel) cumartesi, Hazine Müsteşarı (Selçuk Demiralp) pazartesi istifa etti.

Firmalar canlı canlı gömüldü

Krizin en acı beş gününde spekülasyona dayalı işlemlerle kamudan özele, tefeci piyasasında görülmeyen vahşi faizlerle milyarlarca dolar haksız kazanç aktarıldığını anlatan dönemin Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, vadesi gelmiş-gelmemiş 30 bin kredi borçlusu firmanın da adeta canlı canlı toprağa gömüldüğünü söyledi. Ansen, ekonomide son 2 yıldır yaşanan krizin toplumun hayat standardını 2001’den de daha kötü bir duruma düşürdüğünü, bankaların üretime değil tüketime kredi pompaladığını belirtti.

Related Posts

Rusya ve ABD’den peş peşe BRICS açıklaması geldi: Trump tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’i destekleyen ülkelere ekstra 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken Rusya tarafından da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalıştığını belirtti. İki ülkenin tutumlarının ticaretteki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu ve bankanın yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kaldığını söyledi.

En düşük emekli maaşını AKP’li Güler açıkladı

Temmuz ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına yapılacak artış oranı yüzde 16,67 oldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liradan 16 bin 880 liraya çıkarılacağına dair kanun teklifi verdiklerini duyurdu En …

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?