Havalar soğudu, uzmanı uyardı: ‘Bronşiolit’ bebeklerde çok ağır seyrediyor

Çocuklarda Bronşiolit Hastalığı Kış Aylarında Artıyor

Hava soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu dönemde özellikle küçük çocuklar arasında sıkça görülen bronşiolit, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli bir sağlık sorunu haline geliyor. Viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel’e göre, bronşiolit hastalığı özellikle kış aylarında sıkça görülüyor ve erken tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalığın genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını söyleyen Prof. Dr. Güzel, alt solunum yollarına indiğinde ise çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara yol açabildiğini belirtiyor. Özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve prematüre bebeklerde daha şiddetli seyrettiğini vurgulayan uzman, risk grubundaki çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Tedavi ve Önlemler

Prof. Dr. Güzel, hastalığın belirtilerinden biri olan dudaklarda morarma, solunumda zorluk, yüksek ateş ve beslenme sorunları durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca ortamın nemlendirilmesi ve çocukların beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzman, bronşiolit hastalığından korunmak için aşıların önemli olduğunu ve özellikle risk altındaki çocuklara influenza ve RSV aşılarının yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bronşiolit hastalığının tedavisinin genellikle evde yapılabildiğini ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebileceğini belirten Prof. Dr. Güzel, tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü gibi önlemlerin önemli olduğunu ifade ediyor.

(Demirören Haber Ajansı)

Related Posts

Prof. Dr. Durakoğlugil: Aşırı sıcaklar kalp krizi riskini artırıyor

Prof. Dr. Durakoğlugil: Aşırı sıcaklar kalp krizi riskini artırıyor

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’

Ankara’da son dönemde ishal vakalarında artış başladı. Hekimler sıcak havaların da hastalık ihtimalini artırabileceğini söyledi. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlatan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, yurttaşların temizliğe ve bol sıvı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.