Her mobil uygulamaya ‘izin’ vermeyin

Öne çıkan uygulama mağazaları App Store ve Google Play’de milyonlarca uygulama yer alıyor. Kullanıcılar bu mağazalardan indirdikleri bankacılıktan sosyal medyaya kadar birçok uygulamayı aktif olarak kullanıyor.

Uygulamaları indirirken verilen izinler, uygulama yöneticilerine cihazdaki birçok veriyi ve işlevi kullanma imkanı sağlıyor.

Verilen izinler uygulamaların çalışması için bir gereklilik olsa da bu izinlerin kontrol edilmesi kullanıcıların güvenliğini artırıyor. İndirilen uygulamalara bilinçsiz verilen izinler bazı riskleri beraberinde getiriyor.

Güvenilir uygulamaların yanı sıra uygulama mağazalarında çok sayıda kötü amaçlı uygulama yer alıyor. Dolandırıcılar bu uygulamalar üzerinden kullanıcıların kişisel verilerini ele geçirebiliyor, finansal kayıplar yaşamalarına sebep olabiliyor, rehberlerindeki kişilere istenmeyen mesajlar gönderebiliyor.

Bu nedenle kullanıcıların hangi uygulamaları indirdiğine ve hangi izinleri verdiğine dikkat etmesi gerekiyor.

Uygulama ile izinler arasındaki tutarlılık kontrol edilmeli

Uygulamalar, kullanıcının konumundan kamerasına, mikrofonundan fotoğraflarına kadar birçok veriye erişebiliyor. Bu erişim izinleri uygulama ilk indirildiğinde kullanıcının onayına sunuluyor. Kullanıcılar bu izinleri uygulamayı indirdikten sonra da ayarlar menüsünden yönetebiliyor.

Siber dolandırıcılığa yönelik uygulamalar genellikle uygulamanın kullanımında gerekmeyen izinleri de talep ediyor. Örneğin konum verisine ihtiyaç duymayan bir uygulama için kullanıcının konumuna erişim istenebiliyor. Bu noktada kullanıcıların indirdiği uygulama ile izinler arasındaki tutarlılığı kontrol etmesi gerekiyor.

Uygulamaların güvenilir kaynaklardan indirilmesi, geliştirici bilgilerinin incelenmesi ve kullanıcı yorumlarına bakılması da önem taşıyor.

Ayrıca, resmi uygulama mağazaları haricinde telefona uygulama yüklenmemesi öneriliyor. İşletim sistemini güncel tutmak ve güvenilir anti-virüs yazılımları kullanmak da riskleri azaltmaya yardımcı oluyor.

MİLYONLARCA KULLANICI KÖTÜ AMAÇLI UYGULAMALARIN HEDEFİ OLDU

Uygulama mağazalarındaki zararlı uygulamalar tespit sonrası kaldırılsa da uzun süre erişime açık kalabiliyor.

Örneğin geçen ay Google Play’deki 331 kötü amaçlı uygulamanın 60 milyon indirme sayısına ulaştığı tespit edildi.

Sağlık takibinden QR tarayıcıya, not alma aracından batarya optimizasyonuna kadar birçok farklı kategoride sunulan bu uygulamalar aracılığıyla kullanıcılar siber dolandırıcıların hedefi haline geldi.

Google, geçen yıl Google Play’de zararlı uygulamalar yayınlamaya çalışan 158 binden fazla kötü amaçlı geliştiricinin hesabını kapattı ve kuralları ihlal eden 2 milyondan fazla uygulamanın yayınlanmasını engelledi.

Öte yandan, bilinçsiz indirilen uygulamalar ve verilen izinler, siber güvenliğin yanı sıra cihazın performansını da olumsuz etkiliyor. Sürekli konum takip eden ve arka planda veri alışverişi yapan uygulamalar, cihazı yavaşlatabiliyor ve pil ömrünü azaltabiliyor.

Gereksiz yere veri kullanımı yapan uygulamalar kullanıcının internet kullanımını artırarak kotasını hızlı tüketmesine yol açabiliyor.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Apple’dan iPhone çipli, uygun fiyatlı MacBook geliyor

Son olarak Macbook Air M4 modeli ile piyasada sağlam bir yer edinen Apple, fiyatı daha düşürecek modeller ile bu istikrarını devam ettirmeyi hedefliyor.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.