İdam fermanını 105 yıl önce yırtıp attı

Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarının İdam Fermanlarıyla Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekiler, Milli Mücadele’yi kazanırken boyunlarındaki idam fermanlarıyla karşı karşıya kaldılar. Padişah Vahdettin, toplamda dört ayrı idam kararını onayladı. 11 Mayıs 1920’de, tam 105 yıl önce, Atatürk için idam kararı veren Vahdettin, 24 Mayıs’ta bu kararı resmi olarak onayladı.

25 Nisan 1920’de Ali Kemal, “İdam! İdam!” diye bağıran bir yazı yazarak “Ankara’daki haydutlar” olarak nitelendirdiği “millicilerin” idamını talep etti.

‘Mustafa Kemal Efendi’

Saray mahkemesi, Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki 1 numaralı Divan-ı Harp’te, 11 Mayıs 1920’de Mustafa Kemal Paşa ve bazı arkadaşlarının idamına ve mallarının haczedilmesine karar verdi. Suçlamalar arasında, Kuvayı Milliye adı altında “fitne ve fesat” çıkarmak, bunu teşvik etmek, anayasaya aykırı olarak halktan zorla para ve asker toplamak, isteklerine uymayanlara işkence yapmak ve ülkeyi yıkmaya kalkışmak yer alıyordu. İdam kararında Mustafa Kemal Paşa için “Üçüncü Orduyu Hümayun Müfettişliği’nden ayrılmış ve askerliği bırakmış Selanikli Mustafa Kemal Efendi” ifadesi kullanılıyordu. Mustafa Kemal Paşa, askerlikten istifa etmiş olmasına rağmen idam kararında “askerlikten çıkarıldığı” belirtiliyor ve Mustafa Kemal için “paşa” değil, “efendi” deniliyordu.

24 Mayıs’ta Onaylandı

Mustafa Kemal Paşa’ya idam cezası verilen diğer isimler arasında eski 27. Fırka Komutanı İstanbullu Kara Vasıf Bey, eski 20. Kolordu Komutanı Salacaklı Ali Fuat Paşa, eski Ankara Mebusu ve Washington Sefiri Midillili Alfred Rüstem Bey, eski Sağlık Müdürü İstanbullu Dr. Adanan Bey, eski Darülfünun Batı Edebiyatı Öğretmeni İstanbullu Halide Edip Hanım da bulunmaktaydı.

Alemdar gazetesi, bu haberi “Mustafa Kemal ve Hampalarının İdam Kararı” başlığıyla duyurdu. Padişah Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının idam kararını 24 Mayıs 1920’de onayladı. Bu kararların ve haklarındaki infaz hükümlerinin halka duyurulmasıyla Anadolu’da Milli Mücadele’ye karşı iç isyanlar başladı. Bir taraftan düşman işgali devam ederken diğer taraftan iç savaş patlak verdi. İşte Atatürk, bu zorlu koşullarda 1920’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek millete öncülük etti ve zaferler elde etti.

Related Posts

Poşetli cinayette korkunç gerçek ortaya çıktı: Kocasını sevgilisine öldürttü

İstanbul’da poşetle yüzünü gizleyen şüpheli tarafından öldürülen Hüseyin Veznedar cinayetiyle ilgili aralarında eşinin de bulunduğu 2 kişi yakalandı.

Belçika’da pompa paniği! Uçuşlar askıya alındı

Ayrıntılar geliyor…

PKK fesih kararı aldı, bundan sonra ne olacak?

PKK fesih kararından sonraki süreçte hangi adımlar atılacak, hangi yasal düzenlemeler, hangi sırayla gündeme alınacak?

PKK’nın silah bıraktığı gün MHP’liler bu fotoğrafı paylaştı

PKK’nın silah bırakıp fesih ilan ettiği gün MHP’li Gökhan Türkeş Öngel’in Devlet Bahçeli’ye verdiği tablo sosyal medyada gündem oldu.

Ekrem İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘suç örgütü’ tepkisi: ‘Zorla ifade almaya çalışsanız da…’

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Ne kadar yalan haber yaptırsanız da, ne kadar insandan zorla ifade almaya çalışsanız da, iftiracılarınızla, gizli tanıklarınızla yaptığınız her iş elinizde patladı” dedi.

Katar’dan Trump’a dudak uçuklatan hediye! Tarihin en pahalısı…

ABD başkanı Trump’a Katar kraliyet ailesi tarafından verilen süper lüks bir Boeing 747-8 jumbo jet dünya çapında büyük yankı uyandırdı. TARİHİN EN PAHALI HEDİYESİ Uzmanlar söz konusu hediye yabancı bir hükümet tarafından ABD’ye verilmiş en değerli …