“`html
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Japonya ile yapılan ticaret anlaşmasının başarıyla tamamlandığını duyurdu. Bu çerçevede, Japonya’nın yüzde 15 gümrük vergisi ödeyeceği belirtildi. Daha önce Trump tarafından açıklanan yüzde 25’lik tarife oranının altında kalan bu yeni oran, piyasalarda olumlu bir hava yaratmış durumda.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social’dan paylaştığı mesajda, Japonya ile varılan bu yeni anlaşmayı “belki de tarih boyunca gerçekleştirilen en büyük anlaşmalardan biri” olarak tanımladı.
Başkan Trump, Japonya’nın ABD’ye 550 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını ve bu yatırımın sağladığı karın yüzde 90’ını alacaklarını açıkladı. Anlaşmanın, yüz binlerce yeni istihdam fırsatı yaratacağına dikkat çeken Trump, Japonya’nın ABD pazarına otomobil ve tarım ürünleri gibi çeşitli ürünleri açacağını da vurguladı.
Diğer yandan, ABD yönetiminin Çin ve Avrupa Birliği (AB) ile de ticaret anlaşmaları yapabileceğine yönelik beklentilerin arttığı bir dönemde, önümüzdeki hafta Washington ve Pekin arasında yapılması planlanan görüşmelere dikkatler çevrilmiş durumda. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İsveç’teki bir toplantıda Çinli yetkililerle bir araya geleceklerini ve görüşmelerde tarife erteleme süresinin uzatılması konusunun ele alınabileceğini belirtti.
Bu gelişmeler ışığında, tarife uzlaşmalarının mümkün olabileceğine dair iyimserlik artarken, uygulanacak düşük oranlı tarifelerin enflasyonist etkilerini artırabileceği endişeleri de devam ediyor. Bu durum, ABD’de olumlu makroekonomik verilere rağmen, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası gevşetme sürecinin ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlikleri arttırıyor.
Analistler, Fed yetkililerinin faiz indirimleri konusundaki farklı görüşlerinin piyasa beklentilerini zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Para piyasalarında Fed’in bu ay politika faizini sabit tutması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Fed Başkanı Jerome Powell, “Büyük Bankalar için Sermaye Çerçevesinin Bütüncül Gözden Geçirilmesi Konferansı”nda önemli bir açıklama yapmadı.
Bu gelişmeler sonucunda, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,35 seviyesine gerileyerek üst üste 5. gün düşüş kaydetti, şu anda yüzde 4,37 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ise sabah saatlerinde 97,5 seviyesinde sabit kalmış durumda. Faiz indirim beklentileri ile zayıflayan dolar endeksi ve düşen tahvil faizleri, altının ons fiyatını da yükselterek dün yüzde 1 artışla 3.431 dolara çıkardı. Ticaret anlaşması sonrası altının fiyatı yeni günde yüzde 0,3 düşüşle 3.418 dolardan işlemlerini sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 artışla 68,2 dolara yükseldi. Kurumsal tarafta, General Motors’un beklenenden iyi finansal sonuçlar açıklamasına rağmen hisseleri yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti; şirket, ikinci çeyrekte tarifeler nedeniyle 1,1 milyar dolar zarar ettiğini duyurdu.
Coca-Cola, sonbaharda ABD’de yeni bir ürün piyasaya sürmeyi planladığını duyurmasına rağmen, kar ve gelirinin beklentileri aşmasına karşın hisseleri yaklaşık yüzde 1 düştü.
Lockheed Martin ise beklentilerin altında sonuçlar açıklaması nedeniyle hisselerinde yüzde 11’lik bir düşüş yaşadı. New York Borsası’nda S&P 500 endeksi dün yüzde 0,06 artışla kapanış rekoru kırarken, Dow Jones yüzde 0,4 değer kazandı. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,39 düştü. ABD’deki endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.
Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir gözlemlenirken, ABD ile 1 Ağustos’ta sona erecek olan tarife ertelemesinin anlaşmaya dönüşüp dönüşmeyeceği yatırımcıların merak konusu oldu. Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro Bölgesi’ndeki 151 bankanın katıldığı Banka Kredi Anketi’nin (BLS) sonuçlarını açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde Avro Bölgesi’ndeki şirketlerin kredi talebinin hafif artış gösterdiği ve azalmakta olan borçlanma maliyetlerinin talebi artırarak yılın üçüncü çeyreğinde devam edeceği belirtildi. ECB, talep artışını Avro Bölgesi’ndeki düşen faiz oranlarına bağlıyor.
ECB’nin yarın açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bankanın bu toplantısında faiz indirimlerine bir süre ara vermesi bekleniyor; bir sonraki indirimin ise eylül ya da aralık toplantılarında yapılacağı tahmin ediliyor.
Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12 yükselirken, Almanya DAX 40 endeksi yüzde 1,09, Fransa CAC 40 endeksi ise yüzde 0,69 geriledi. İtalya’daki FTSE MIB 30 endeksi ise yatay seyir izledi. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar karışık bir başlangıç yaptı.
Asya borsaları, ABD ile Japonya arasında gerçekleştirilen ticaret anlaşmasının getirdiği olumlu hava ile yükseliş gösterdi. Trump’ın Japonya ile anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından, Subaru, Mazda Motors, Toyota ve Honda’nın hisselerinde yüzde 10’u aşan artışlar görüldü. Güney Koreli otomotiv üreticisi Hyundai Motor da yüzde 8’lik bir artış kaydetti.
Yatırımcılar, ayrıca Japonya’daki siyasi gelişmeleri de yakından takip ediyor. Kyodo Haber Ajansı, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın koalisyonunun seçim kayıpları sonrası ağustos ayında istifa edebileceği yönünde haberler yayınladı.
Bu gelişmeler ışığında kapanışa yakın Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 3,4, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,2, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,2 ve Çin’in Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 artış gösterdi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün gün içindeki yatay seyriyle 10.616,18 puandan kapanış gerçekleştirdi. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontrat ise önceki seansa göre sınırlı bir artışla 12.249,00 puandan işlem gördü.
Dolar/TL, dün günü 40,4020’den kapatırken, bu sabah bankalararası piyasada yüzde 0,1 artışla 40,4290’dan işlem görüyor.
Analistler, yurt içinde tüketici güven endeksinin, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ile ABD’deki haftalık mortgage başvuruları ve mevcut konut satışlarının takip edileceğini belirtiyor. Tarifelere dair gelişmelerin piyasa endeksleri üzerindeki etkisinin önemli olacağına dikkat çeken analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.700 ve 10.800 seviyelerinin direnç, 10.500 ve 10.400 puanın ise destek konumunda olduğunu belirtiyor.
09.00 Japonya, Haziran ayı yıllık makine siparişleri
10.00 Türkiye, Temmuz ayı tüketici güven endeksi
14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
17.00 Avro Bölgesi, Temmuz ayı tüketici güven endeksi
17.00 ABD, Haziran ayı mevcut konut satışları
“`