Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Meclis’ten geçti: Aile Hekimliği Kanunu da değişecek, işte detaylar…

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklikler Meclis’ten Geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve 28 maddeden oluşan ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu yeni düzenleme ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hizmet birimleri ile ilgili kuruluşlarının hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Kanun kapsamında, ‘engelli’ kavramı, hayatlarında diğer bireylere göre zorluklar yaşayabilen fiziksel ya da ruhsal kısıtlı kişiler olarak tanımlanacak. Bu düzenleme ile vergi indirimine bağlı yaşlılık aylığı bağlanmasında vergi indirimine esas engelli raporu uygulamasında, çalışma gücü kaybı oranları Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulları tarafından belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına uygun olarak ‘Sağlık Hizmetleri Kanunu’na ‘Bilgi Toplama, İşleme ve Paylaşma Yetkisi’ maddesi ekleniyor. Bu yeni madde ile sağlık hizmeti almak için devlet veya özel sağlık kuruluşlarına başvuranların kişisel verileri işlenebilecek.

Ayrıca, ‘Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak ve belirlenen şartlar doğrultusunda verilecek. Aile hekimleri istihdam eden kuruluşlar Bakanlığa personel bilgilerini düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacak.

Yabancı öğrenciler, üniversite kayıtlarının devamı halinde eğitim gördükleri tarihten itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalı olabilecekler. Ayrıca klinik araştırmaların artırılması ve sağlık harcamalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması da kanun kapsamında yer alıyor.

‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki diğer bir değişiklikle, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirleniyor. Özel sektör işverenlerinin SGK’ya yapacakları ödemelerde ise 5 puanlık indirim 4 puana düşürülüyor.

Bu yeni düzenlemelerle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşırken, sosyal güvenlik hakları ve sağlık hizmetleri Anayasa tarafından garanti altına alınıyor. Kanun değişiklikleri, sağlık alanında yaşanacak gelişme ve iyileşmeler için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. (Kaynak)

Related Posts

İsrail’e sert hamle! Bunu yapan ilk Avrupa ülkesi olacak

İrlanda, İsrail işgali altındaki bölgelerle ticareti yasaklayan yasayı Kabine onayına sunan ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor. İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Harris, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İrlanda’nın …

İsrail’in İran’a saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 606’ya yükseldi

İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkendi, İsrail’in saldırıları sonucu 606 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 5 bin 332 kişinin yaralandığını açıkladı.

Trump’ın NATO zirvesinde görüşeceği isimler belli oldu

ABD Başkanı Trump, NATO zirvesinde Erdoğan, Zelenski ve Rutte ile görüşecek. Avrupa’nın savunmasının öne çıktığı zirvede Trump’ın von der Leyen ve Macron’la da temas kurması bekleniyor.

Ateşkes muamması sonrası Trump’tan ilk açıklama: İsrail’e sert mesaj verdi

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılara ABD de dahil olmuştu. ABD uçakları İran’ın nükleer tesislerine saldırılar düzenlemişti. ABD’nin saldırıları sonrası dikkat çeken bir gelişme yaşandı. ABD Başkanı Trump gece saatlerinde yaptığı …

AFAD duyurdu: Bingöl 3,8 ile sallandı

AFAD, Bingöl’ün Kiğı ilçesinde 3,8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini bildirdi.

Depremzedelere ‘zaten kiracıydınız’ dediler konteyner kenti boşaltmalarını istediler

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için kurulan Diyarbakır’daki konteyner kent boşaltılıyor. Gazetecilere açıklama yapan Vali Murat Zorluoğlu, 115 ailenin depremden önce kiracı olduklarını belirtip “Süremizin de sonuna geldik. Yarın itibarıyla elektrik hizmeti bunlara verilemeyecek” dedi.