Türkiye’nin ARF süper bilgisayarına kuantum entegrasyonu

Türkiye, Yapay Zekâ ve Kuantum Bilgisayar Entegrasyonuyla Teknoloji Ligine Yükseliyor

Türkiye, yapay zekâ teknolojilerinden maksimum verim elde etmek ve bilimsel üretkenliği ileri seviyelere taşımak amacıyla önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” kapsamında, ARF süper bilgisayarına kuantum bilgisayar entegrasyonu planlanıyor. Bu adım, Türkiye’yi yapay zekâ destekli yüksek başarımlı hesaplamalarda öncü konuma taşıyacak.

Türkiye’nin yapay zekâ yolculuğunda merkezi konumda olan ARF süper bilgisayarı, 80 binden fazla işlemci çekirdeği, 312 GPU kartı ve 14 petabayt veri depolama kapasitesiyle TÜBİTAK çatısı altında hizmet sunmaktadır. Bu sistem, yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayarın hesaplama gücüne eşdeğer bir performans sergileyerek bilim insanlarına, araştırmacılara ve teknoloji geliştiricilere yeni ufuklar açmaktadır.

Yeni dönemde, ARF sistemine en az 20 fiziksel kubite sahip süper iletken kubitler üzerine kurulu bir kuantum bilgisayar entegre edilmesi hedeflenmektedir. Bu gelişme, Türkiye’yi yapay zekâda olduğu kadar kuantum teknolojilerinde de öncü ülkeler arasına sokma potansiyeline sahiptir.

TÜRKÇE BÜYÜK DİL MODELİ VE YERLİ YAPAY ZEKA GELİŞİMİ

Yapay zekâ ekosistemini güçlendirmek amacıyla başlatılan “Süper Bilgisayar Yatırım Programı”, donanım kapasitesinin yanı sıra bilimsel üretkenliği ve yapay zekâ inovasyonlarını da desteklemeyi hedeflemektedir. Özellikle Türkçe diline özgü büyük dil modelleri geliştirmek ve yerli yapay zekâ altyapısını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar planlanmaktadır.

ARF, BİLİMİN HER ALANINDA

ARF süper bilgisayarı, TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) bünyesinde hizmet vermekte olup sıvı soğutma sistemine sahip ileri teknoloji altyapısı aracılığıyla iklim modellemeden biyoteknolojiye, temel bilimlerden tıbba kadar pek çok alanda yüksek performanslı hesaplama desteği sağlamaktadır. Bu sayede Türkiye, bilimsel araştırmalarda küresel rekabet gücünü artırmaktadır.

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİYLE GÜÇLENEN EKOSİSTEM

TÜBİTAK, ulusal ve uluslararası platformlarda aktif rol oynayarak Türkiye’nin EuropHPC Programı kapsamında İspanya’da bulunan MareNostrum5 süper bilgisayar altyapısına erişim hakkını sağlamıştır. Ayrıca, Türkiye’nin ortak olduğu BSC Yapay Zeka Fabrikası (BSC-AIF), Avrupa Birliği’nin desteklediği ilk 7 yapay zekâ fabrikasından biri olarak kabul edilmiştir. Bu gelişmeler, Türk sanayisi ve kamu sektörünün yapay zekâ temelli çözümleri daha hızlı bir şekilde üretmesi ve kullanıma geçirmesi amacını taşımaktadır.

ARF-ACC İLE DAHA GÜÇLÜ YAPAY ZEKA ALTYAPISI

ARF altyapısının ikinci aşaması olan ARF-ACC sistemi, yapay zekâ araştırmaları yapan uzmanlara ileri düzey hesaplama kapasitesi sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Bu sayede, yapay zekâ çalışmaları yürüten üniversiteler, start-up’lar ve kamu kurumları daha etkin, hızlı ve kapsamlı projeler geliştirme imkânına sahip olacaktır.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Apple’dan iPhone çipli, uygun fiyatlı MacBook geliyor

Son olarak Macbook Air M4 modeli ile piyasada sağlam bir yer edinen Apple, fiyatı daha düşürecek modeller ile bu istikrarını devam ettirmeyi hedefliyor.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.