Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Doğurganlığının Zamanla Değiştiğini Belirten Uzmanlar Uyarıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, kadın doğurganlığının yaşla birlikte değiştiğini ve özellikle 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin azalmaya başladığını vurguluyor. Bu durumun ileride doğal yolla gebe kalma şansını önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, doğurganlığını korumak isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Coşkun, “Kariyer planları, evlilik yaşının ertelenmesi veya kişisel nedenlerle anneliği ileri yaşlara ertelemek isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın bilimsel ve güvenli bir seçenek olduğunu söylüyor. Özellikle 30-38 yaşları arasındaki kadınların bu konuda bilinçli adımlar atması gerektiğini vurguluyor.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Buğra Coşkun, süreç hakkında bilgi vererek şunları söylüyor: “Öncelikle hormon düzeylerine ve yumurta rezervine bakıyoruz. Bu bilgilere göre kişiye özel bir değerlendirme yapıyoruz. Eğer uygunsa, 10-12 günlük bir ilaç tedavisi ile yumurtalıklar uyarılıyor. Daha sonra toplanan yumurtalar laboratuvarda dondurularak, kadının ileride kullanması için saklanıyor.”

Doç. Dr. Buğra Coşkun, kadınların doğurganlık durumlarını öğrenmeden önce bu süreci başlatmanın önemini vurgulayarak, “BB Tüp Bebek Merkezi tarafından geliştirilen Doğurganlık Check-up Programı ile yumurta rezervi, hormon profili ve rahim sağlığı gibi faktörler değerlendirilerek kişiye net bir tablo sunuluyor” diyor.

Doç. Dr. Coşkun, doğurganlığın zamanla azalan bir durum olduğunu söyleyerek, “Kadınlar gelecekte pişman olmamak için bugünden bilgi sahibi olmalı ve gerekirse önlem almalı” şeklinde açıklamalarını sonlandırıyor.

Related Posts

Prof. Dr. Durakoğlugil: Aşırı sıcaklar kalp krizi riskini artırıyor

Prof. Dr. Durakoğlugil: Aşırı sıcaklar kalp krizi riskini artırıyor

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’

Ankara’da son dönemde ishal vakalarında artış başladı. Hekimler sıcak havaların da hastalık ihtimalini artırabileceğini söyledi. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlatan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, yurttaşların temizliğe ve bol sıvı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.