Melih Cevdet Anday Roman Ödülü’nün sahibi Barış İnce, dördüncü kitabı Köksüzler’de nefes kesen bir getto hikayesini okurlarıyla buluşturuyor. Yesyeni bir lisan anlayışıyla edebiyatseverlerin karşısına çıkan Barış İnce, Köksüzler’de hayallerine ulaşmak için defineciliği seçenlerin uçlarda geçen ömürlerini bahis alıyor.
Köksüzler, geçimlerini İzmir’de midyecilik yaparak kıt kanaat sağlayan, ancak insanca bir ömür için bir an evvel bulundukları yerden gitmeyi düşleyen insanların hikayesini edebiyat okurlarının karşısına çıkarıyor.
Yüzyılı aşkın bir mühlet evvel Hristiyanlar, Museviler ve Müslümanlar İzmir’de bir ortada yaşarken, yükselen ırkçı şiddetten ötürü konutlarını terk eden gayrimüslimler arkalarında altın ve paralarını bırakıyor.
Geri dönmek umudu
Geri dönmek umudunu taşıyan bu eşyalar, bir gün geldiğinde gitmek zorunda olan insanların seyahatlerine eşlik ediyor.
Geçmişin acısının bugünün umudu olmasını mevzu alan Köksüzler, giderken bedelli eşyalarını toprağa gömenlerin ve kalmak için toprağın altında bu eşyaları arayanların o en insanî dehşetlerini ve heyecanlarını anlatıyor.
Usta bir kurgu
Barış İnce, Köksüzler kitabında; içinde cazibe ve tehlikeyi birebir oranda barındıran defineciliğin, yasa dışı işlerle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir bayanı dahi sarmalama tutkusunu ve her kürekte artan yakalanma riskinin coşkunluğunu edebiyatın sınırsız imkanlarıyla resmediyor.
Issız meskenlerin avlularında başlayan macera dolu bir seyahat, küpün sesi duyulana dek devam ederken, Barış İnce toplumun yaralarına usta işi bir kurgunun ışığında dokunuyor.
Edebiyat okurlarına şölen
Güçlü kalemiyle dikkat çeken gazeteci-yazar Barış İnce, İnkılâp Kitabevi imzasıyla çıkan son novellası Köksüzler ile okurlarını İzmir’in öteki yüzünü keşfetmeye çağırıyor. Suya sabuna dokunan satırlarıyla Köksüzler, öfkeyi de içinde sakladığı anlatımıyla edebiyat okurlarının beğenisine sunuluyor.
Dört yıl ortadan sonra yeni roman
Köksüzler mavi ile yeşilin ardına saklanmış masumiyetiyle ışıldayan İzmir’in gecekondu mahallelerinde kendilerine verilmemiş bir bahtın peşinde kürek sallayan definecilerin kıssası. Barış İnce, dört yıl ortadan sonra yepisyeni bir lisanla ve ustalıkla okurlarının karşısına çıkıyor.