Zorunlu eğitim

Eğitim Sistemi ve Mesleki Sorunlar

Öncelikle tüm milletimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, Hakk’a takdim edilen kurbanların ilahi mertebeye yakınlığa vesile olmasını diliyorum. Bugün eğitim sistemimizin yol açtığı ve gittikçe sonuçları ağırlaşmaya başlayan bir soruna değineceğim.

28 Şubat sürecinde İmam-Hatip liselerinin önünü kesme çabası, zaten kötü durumda olan meslek liselerini iyice kötürümleştirmişti. İlerleyen süreçte önceki tahribatının tamiri için bir dizi düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler içinde en önemlisi, ilk okulun yanı sıra orta okul ve lisenin de zorunlu eğitim kapsamına dahil edildiği 4+4+4 düzenlemesidir.

Birincisi: Her şeyden önce bu sistem bir çocuğun liseyi bitirinceye kadar herhangi bir mesleki beceri kazanmasına imkan tanımıyor. Mesleki beceriler için zaten meslek liselerinin açıldığını söyleyebilirsiniz. Fakat Türkiye’de hiçbir zaman meslek liseleri hakiki anlamıyla mesleki beceri kazandıracak kıvama gelmedi.

İkincisi: Sanırım değişik dünya görüşüne sahip eğitimcilere yahut orta ve yüksek eğitimin muhtelif alanlarda hizmet eden hocalara sorsak kahir ekseriyetle Türkiye’de eğitimin zayıf karnının bilhassa lise eğitimi olduğunu söyleyeceklerdir. Orta okul eğitimi de sorunlu ama lise eğitiminin daha derin sorunları var.

Üçüncüsü: Malum olduğu üzere zorunlu eğitim modern bir vakıa ve bir çırpıda sayılamayacak kadar makul veya mazur gerekçeleri olduğu söylenebilir. Lakin bir insanın hayatının on iki yılını bu şekilde doldurmak insan haysiyetiyle ne kadar bağdaşır? Açıkçası bu, bir devletin kendi siyasi hedefleri için dahi çok uzun bir süre. Üstelik lise çağlarındaki gençlerin tamamının böylesi bir eğitim sürecine istekli ve açık olduğunu düşünmek için insan tabiatından habersiz olmak gerekir.

Kuşkusuz eğitimin sorunları, sadece bir sınav sistemi ve müfredat meselesi olarak görüldüğü sürece anlaşılamaz. Genel olarak eğitim sisteminin yapısı, hedefleri, toplumun tarihi ve temel değerleriyle ilişkisi daha derinden ele alınmalı, uygulama zafiyetleri ve genel ahlâkî sorunların eğitimdeki sonuçları hesaba katılmalıdır.

Related Posts

Bahçeli’nin hemşehrileri dert yandı: Kira, gıda, fatura… Geçinemiyoruz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde vatandaşlar hayat pahalılığından yakındı. Bir vatandaş, “Geçinemiyorum, bir yerden bir geçimim yok, yardın eden yok. Ekmeği bazen fırıncı veriyor” derken; başka bir vatandaş ise “Geçinmenin imkanı yok, geçinemiyoruz …

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ağır sözler: ‘Çok aptal ve inatçı’

ABD Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv Başkanı Powell’ın faiz politikalarını sert şekilde eleştirdi. Trump, ekonominin iyi durumda olduğunu savunarak faiz indirimlerinin gerekli olduğunu vurguladı. Kongre’nin bu konuda harekete geçmesini beklediğini belirtti.

Havalimanı sektöründe faaliyet gösteren dev firmadan iflas başvurusu!

Almanya’da faaliyet gösteren havalimanın gözde şirketi Aviapartner Düsseldorf resmen iflas etti. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti olan Düsseldorf Havalimanı’nda kritik bir gelişme yaşandı. Uluslararası havalimanında bulunan yer …

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara 20 milyon avro yardım

AB Komisyonu, Türkiye’deki sığınmacılara yönelik yeni insani yardım sunulacağını açıkladı. Toplam 20 milyon avroluk insani yardımın Türk makamları ile yakın işbirliği içinde ülkede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları aracılığıyla verileceğine …

İTO Başkanı Avdagiç’ten ekonomiye 3 maddelik yol haritası

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yüksek finansman maliyetleri, TL’nin aşırı değerlenmesi ve ihracatın düşüş trendine dikkat çekerek kısa vadede üretimi ve dış satımı canlandıracak 3 maddelik öneri sundu. “İhracattaki sıkıntıları kaldıracak güce sahibiz” diyen Avdagiç, politika yapıcılara da “Yatırım kabiliyetimizi artıracak adımlar hızla atılmalı.” çağrısında bulundu:.

ABD doları, 14 Mayıs’tan bu yana ilk kez bu seviyeyi gördü!

Bir süredir düşüşte olan ABD doları Japon yeni karşısında 14 Mayıs’tan bu yana ilk kez 147,00 seviyesini gördü.