Havalar soğudu, uzmanı uyardı: ‘Bronşiolit’ bebeklerde çok ağır seyrediyor

Çocuklarda Bronşiolit Hastalığı Kış Aylarında Artıyor

Hava soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu dönemde özellikle küçük çocuklar arasında sıkça görülen bronşiolit, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli bir sağlık sorunu haline geliyor. Viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel’e göre, bronşiolit hastalığı özellikle kış aylarında sıkça görülüyor ve erken tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalığın genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını söyleyen Prof. Dr. Güzel, alt solunum yollarına indiğinde ise çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara yol açabildiğini belirtiyor. Özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve prematüre bebeklerde daha şiddetli seyrettiğini vurgulayan uzman, risk grubundaki çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Tedavi ve Önlemler

Prof. Dr. Güzel, hastalığın belirtilerinden biri olan dudaklarda morarma, solunumda zorluk, yüksek ateş ve beslenme sorunları durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca ortamın nemlendirilmesi ve çocukların beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzman, bronşiolit hastalığından korunmak için aşıların önemli olduğunu ve özellikle risk altındaki çocuklara influenza ve RSV aşılarının yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bronşiolit hastalığının tedavisinin genellikle evde yapılabildiğini ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebileceğini belirten Prof. Dr. Güzel, tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü gibi önlemlerin önemli olduğunu ifade ediyor.

(Demirören Haber Ajansı)

Related Posts

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.