İnternet alışverişi artık iade edilmeyecek!

Tüketici Birliği Başkanı: “Yönetmelik Değişikliği Tüketiciyi Mağdur Ediyor”

Tüketici Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile akıllı saatler, cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar ve motosikletler gibi ürünlerde tüketici hakkının kaldırıldığını belirtti.

“Yönetmelik Değişikliği Tüketicilere Yük Olacak”

Mahmut Şahin, bu yönetmeliğin tüketicilerin aleyhine olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Uzaktan satışlarda tüketicilerin uzun zamandır sahip olduğu haklar vardı. Herhangi bir sebep göstermeden 15 gün içinde ürün iade etme hakkı gibi. Fakat 1,5 sene önce yapılan yönetmelik değişikliği ile ‘akıllı saatler, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkı kaldırıldı’. Bu da demek oluyor ki, ‘Eğer bu ürünleri satın aldıysanız 15 günlük iade hakkınızı kullanamayacaksınız’.”

“Tüketici Mağduriyeti Artacak”

Kargo ücretinin artık tüketici tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Şahin, durumu şu şekilde değerlendirdi:

“Eskiden ürün iade durumunda, tüketici istediği takdirde ürünü geri gönderiyor ve kargo ücretini satıcı karşılıyordu. Ancak yeni yönetmelik ile ‘Eğer tüketici kargo gönderecekse kargo ücretini kendisi ödeyecek’ hükmü getirildi. Bu durum tüketiciye ek bir yük getiriyor.”

“Yargının Hassasiyet Göstermesi Bekleniyor”

1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren uygulamayı eleştiren Şahin, yapılan yönetmelik değişikliğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz 1,5 sene önce bu yönetmeliğin durdurulması için dava açtık. Ancak halen karar verilmedi. Bu durumda ortaya çıkan mağduriyetler nasıl giderilecek? Yargının bu konuda hassasiyet göstermesini beklerdik. Bu durum, tüketici haklarının ihlal edilmesine neden olabilir.”

“Tüketiciyi Korumak Gerek”

Sahtekarlıklara karşı tüketicilerin korunması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu şekilde devam etti:

“Bu ürünlerde iade hakkı tamamen kaldırıldı. Artık iade etmek mümkün olmayacak. Bu durumda tüketici sipariş verdiği ürünü istediği gibi geri çeviremeyecek. Bu durum, sahtekarlıklara ve dolandırıcılığa zemin hazırlayabilir. Tüketici mağdur durumda kalacak. Bu yeni yönetmelik değişikliği tüketiciyi korumak bir yana, onları mağdur etmeye yönelik.”

Related Posts

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu ve bankanın yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kaldığını söyledi.

En düşük emekli maaşını AKP’li Güler açıkladı

Temmuz ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına yapılacak artış oranı yüzde 16,67 oldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liradan 16 bin 880 liraya çıkarılacağına dair kanun teklifi verdiklerini duyurdu En …

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.