Kayıt dışı denetimlerinde 7,4 milyar lira ceza kesildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2024’te 7,4 Milyar Lira Cezai İşlem Uyguladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürüttüğü saha denetimlerinde 7,4 milyar lira ceza kesti. Bakan Mehmet Şimşek, bu yıl vergiye gönüllü uyumu gözetirken bir yandan da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi artırarak yeni bir safhaya geçeceklerini belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği saha denetimleri 1,1 milyonu aşarak önemli bir adım attı. Bakan Şimşek, geçtiğimiz yılda vergi cezalarında etkinliği artırmak amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yapıldığını ve kayıt dışı çalışan mükelleflere artırımlı cezalar öngörüldüğünü açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağına karşı analizler yaparak uyumsuz mükellefleri tespit ediyor ve bu doğrultuda denetimlerini gerçekleştiriyor. Yapılan denetimlerde birçok sektörde KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni gibi konular incelendi ve 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 7,4 milyar lira ceza kesildi.

  • 32 bin 255 kişinin vergi kaydı olmadan kayıt dışı çalıştığı tespit edildi.
  • 376 bin yeni mükellef kira geliri beyannamesi verdi.
  • 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi.
  • 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için izaha davet ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı.

Bakan Şimşek, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yapılacağını ve kayıt dışılıkla mücadelelerinin kesintisiz devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

Rusya ve ABD’den peş peşe BRICS açıklaması geldi: Trump tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’i destekleyen ülkelere ekstra 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken Rusya tarafından da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalıştığını belirtti. İki ülkenin tutumlarının ticaretteki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu ve bankanın yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kaldığını söyledi.

En düşük emekli maaşını AKP’li Güler açıkladı

Temmuz ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına yapılacak artış oranı yüzde 16,67 oldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli aylığının 14 bin 469 liradan 16 bin 880 liraya çıkarılacağına dair kanun teklifi verdiklerini duyurdu En …

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?