Kilis’te Yorgancılık Tehlikede

Kilis’in tescilli yorgan ustaları devlet desteği bekliyor

Kilis’in tescilli yorgan ustaları, asırlık mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Mesleğin geleceğini tehdit eden çırak yetişmemesi ve düşük kazançlar, yorgan ustalarını endişelendiriyor.

Eskiden Kilis’te 50-60 kişinin çalıştığı yorgancılık mesleği, günümüzde sadece üç kişiyle sınırlı. Ustalar, zanaatin yaşatılabilmesi için devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor.

Yorgan ustası Mustafa Yılmaz, “Kalfaların yanında çıraklar çalışırdı. Şimdi ise bir kalfa bile bulmak zor. 20 yıldır çırak yetiştiremiyoruz. Yorgancılık neredeyse yok olma noktasına geldi. Kilis’te üç yorgancı dükkanı kaldı, eskiden ise 50-60 civarıydı” diye konuştu.

Diğer bir yorgancı ustası İlhan Karataş ise mesleğin kıymetinin anlaşılmadığını belirterek, “Yorgancılık el becerisi ve sevgi gerektiren bir zanaattır. Ancak gençler bu mesleği tercih etmiyor. Zanaatımıza sahip çıkılmadığı sürece bu meslek tehlikeye girecek” açıklamasında bulundu.

Yorgancı ustası Karataş, bir yorganın çıkma süresinin modeline göre değiştiğini ve kazancının asgari ücretle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ifade etti. Kendini iyi hissettiği zamanlarda 22 bin TL’ye kadar kazanabildiğini ancak mesleğin zorlukları nedeniyle motivasyonunun önemli olduğunu aktardı.

Kilis’in yorgancılık mesleği adına umutlarını devlet desteğine bağlayan ustalar, mesleklerini geleceğe taşımak ve yaşatmak için devletin desteğini bekliyor. Yılmaz, “Yorgancılığı Avrupa’ya, Amerika’ya bile satabiliriz. Ancak destek almazsak, bu güzel meslek yok olabilir” dedi. – KİLİS

Related Posts

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Honda’nın Dacia’dan daha düşük fiyata olması mümkün mü? Mümkün ama burada değil!

Ancak, bazı pazarlarda, özellikle de ülkenin nüfusu bir milyardan fazlaysa (böyle iki tane var), kurallara göre oynamak zorundasınız ve Honda’nın orada da 9.000 avroluk bir arabası var. Hindistan için ilk versiyon ve en üst donanıma ve CVT şanzımana …

Dünya devi Erdoğan’ın piyasaları çökertecek hamlesini yazdı: İmamoğlu’ndan sonra bir de onlar…

Türkiye’nin gündemindeki siyasi gerginlikler ve İmamoğlu operasyonu ile derinden sarsılan ekonomik durum Financial Times tarafından analiz edildi. Analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası seçimlerde tutuklu İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem …

Yemeksepeti’ne büyük onur: Superbrands ödülü Kazandı!

Superbrands Türkiye tarafından bu yıl 20’nci yılı kutlanan ve sekizincisi gerçekleştirilen değerlendirme süreci sonucunda Yemeksepeti’ne “Süper Marka” ödülünü verdi. Süreç, 3 bin 674 aday markanın saptanmasıyla başladı. Bu markalar; finansal …

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?